Arama Motoru Optimizasyonu SEO

 

arama motoru optimizasyonu seo

SEO veya “Arama Motoru Optimizasyonu”, bir arama motorunun ücretsiz veya “organik” sonuçlarında bir web sitesinin, açılış sayfasının veya mobil uygulamanın görünürlüğünü etkileyen süreçtir.

HTTPS, Daha Güçlü Bir Sıralama Faktörü Olabilir

Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS)
Güvenli Hiper Metin Aktarım Protokolü (HTTPS), tarayıcınızdan bağlı web sitesine veri gönderen bir uygulama protokolünün HTTP güvenli sürümüdür.

Bu açıdan “Güvenli”, gönderilen veriler şifrelenmiş olduğu anlamına gelir. HTTPS sayfaları, adres çubuğunda bir kilit simgesiyle birlikte görüntülenir.

Güvenlik, kullanıcılar ve arama motorları arasında en çok ilgilenen ve HTTPS bağlantıları teşvik edilmektedir. 2014 yılından itibaren, Google tarafından zamanla daha da güçlenecek olan hafif bir sıralama sinyali haline geldi.

2016’da yapılan bir araştırma, en üstteki web sitelerinin çoğunun HTTPS’yi kabul etmediğini ortaya koymuştur. Buna rağmen Google, örneğin, Chromium Projeleri’nde, HTTPS için sürekli olarak baskı yapıyor.

Bu nedenle, HTTPS’in kabulü ancak çok uzak olmayan bir gelecekte büyümeye devam edecektir.

Arama sıralamalarını iyileştirmenin yanı sıra, HTTPS’ye geçiş yapmanın bir başka yararı da var. Ödemeler veya kişisel bilgileri kabul ettiğiniz takdirde sizin ve ziyaretçileriniz için özellikle önemli olan ek site güvenliği sağlar.

Google sıralamasında iyi yer almak isteyenler için, HTTPS’yi benimsemek, özellikle büyük web siteleri için kaynak yoğun olabilir. Bununla birlikte, Let’s Encrypt gibi projelerin başarıyla sitenizi güvence altına alması ile ücretsiz olarak daha kolay hale geliyor.

Ayrıca, Google, değişikliği teşvik eden tek şirket değil. WordPress, kendi girişimleri ile HTTPS’i kabul etmeye zorluyor.

Mobil Cihazlardaki Geçiş Reklamları Cezalandırılıyor

Basitçe söylemek gerekirse geçiş reklamları, ‘pop-up’lar olarak bilinir. Reklam sayfaları veya beklenen içerik sayfasından önce veya sonra görüntülenen yer paylaşımları ziyaretçileri mobil kullanımda rahatsız etmektedir.

Bu yüzden onları masaüstü sitemizde kullanıp ziyaretçilere en yakın duruma ilişkin düzenli güncellemelerinizi alma fırsatını vermelisiniz.

Bununla birlikte, yararları olsa da, geçiş reklamları çoğu zaman kullanıcı deneyimini etkileyen tüm mobil ekranları kaplamaktadır. Bununla mücadele etmek için Google, Ocak 2016’da açıklama yaptı. Mobil cihazlarda müdahaleci geçiş reklamları gösteren sayfalar yüksek sıralamaya sahip olmayacaktır.

Google esasen bir sayfanın ana içeriğini, kullanıcıların bulması için kolay olmasını sağlamak istiyor. Dolayısı ile bu, tam ekran reklam ile engellendiğinde geçerli değildir.

Bununla birlikte, bazı pop-up’lar bu düzenlemeden muaftır. Örneğin, çerez bildirimleri ve yaş teyitleri, yasal zorunluluklara veya tavsiyelere bir yanıtı temsil eder ve bu nedenle kurallardan muaftır. Ayrıca, ana içeriği engellemeyen afiş reklamları kabul ediliyor ve cezalara tabi değildir.

Ziyaretçilerinizi web sitenizde kalmasını sağlamak için en iyi uygulama, muaf olmayan pop-up ‘larınızı mobil cihazlardan kaldırmak olacaktır. Bunu temanızdaki ayarlardan mobil seçeneğini pasif ederek yapmanız mümkündür.

display settings

Mobil Dostu bir İnternet Sitesine Sahip Olmak Önemlidir

Mobil cihazları şimdi her zamankinden daha yaygın olarak, web aramaları da dahil olmak üzere kullanıyoruz. 2015 yılında, Google, mobil cihaz kullanımını bir sıralama sinyali olarak ekledi. Mobil cihaz dostu olma sıralamasının gelecekte daha da artacağı tahmin ediliyor.

Google, siteleri eleme için mobil uyumlu bir etiket kullandı:

example page title

Ancak, mobil arama sonuçlarındaki tüm sayfaların % 85’inden fazlası gerekli ölçütleri karşıladığından, kısa süre önce etiketi kaldırdı. Bu da Mobil uyuma ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir.

Dahası, mobil pazarlama, mobil cihazlardan gelen aramaların yarısından fazlası büyümeye devam ediyor. Kabul oranının yüksek olması, sayfalarınızın mobil cihazlarla da uyumlu olmasını sağlamak için daha da zorlayıcı bir argüman da sunar.

Eğer sitenizin mobil cihazlara uygun olup olmadığından tam emin değilseniz, Google hızlı ve basit bir çevrimiçi mobil uyumluluk testi yapmanızı sağlıyor.

Tasarım aşamasındaysanız ve mobil cihazlara uygun bir site oluşturmaya çalışıyorsanız, mobil uyumlu hassas bir temayı seçtiğinizden emin olun. Aslında birçok tema – hem ücretsiz hem de premium olmak üzere mobil uyumludur, bu nedenle uygun olanı bulmak hiç sorun olmuyor.

Son olarak, sitenizi mobil cihazlara uygun hale getirme konusunda hâlâ sorun yaşıyorsanız, Google’ın kendine ait WordPress’e özgü dokümantasyonu, standardı nasıl uygulamanız gerektiğine ilişkin gerekli detayları açıklamıştır. Bu sayede rahatlıkla siteniz ile alakalı mobil uyum sorununuzu çözebiliyorsunuz.

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP)

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) Projesi, yayıncıları her yerde hızla yükleyen mobil cihazlar için optimize edilmiş bir içerik tasarlamaya teşvik eden açık kaynaklı bir girişimdir. Google şu anda uyumlu bir sayfayı belirtmek için bir ‘yıldırım simgesi’ kullanmaktadır:

mobil sayfalar amp

AMP sembolü, mobil arama sonuçlarında simgelerle sınırlıydı ancak daha yakın zamanda organik sonuçlarda gösterilmeye başlandı:

amp sembolu

AMP girişimi, Google’ın geçtiğimiz günlerde Mart 2017’de gerçekleşen açılışta AMP Konferansı’nı ilan ettiği gibi netlik kazanmış oldu.

Sıralamanıza henüz çok katkısı olmasa da, AMP sembolü mobil arama sonuçlarında tıklama oranınızı arttıracaktır. Ayrıca, mobil kullanıcılarınız için daha iyi bir deneyim sunarak ve sayfa ve reklam görüntülemelerini artırır.

Kesinlikle birçok web sitesi sahiplerinin düşünmek isteyeceği bir şey, ancak her site için uygun olmayabiliyor. Bu yüzden temalarınızın amp desteklemesi de önemlidir.

AMP ile ilgili şimdilik üç kaynak paylaştık, yakın bir zamanda detaylı olarak başka bir yazımızda konuyu ele alacağız.

AMP project
begin with amp
themeisle: google amp for wordpress

Bu makalede, 2017 SEO stratejinizi etkili bir şekilde planlamanıza ve yürütmenize yardımcı olmak için Google’da ve SEO’da yaşanmakta olan dört önemli şeyi sizlerle paylaştık.

0 0 oylar
Makale Değerlendirmesi
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
0
Düşüncelerinizi merak ediyorum, lütfen yorum yapın.x